Addison Street

Project year: 2012| Location: San Francisco, California

The house sits at the end of 6 identical houses built in 1960. The original house had a flat front, with a deck running the width of the house.

About The Project

This project renovated the interior and added a bay at the corner creating a termination point for the row of houses. The abutted glazing at the corner of the bay allows for unobstructed views from the living room and master bedroom above to the San Francisco Bay and Oakland Hills beyond. A base of split faced slate ledgestone grounds the house to its site while a powder coated steel rail provides a sharp accent to the powerfully colored stucco and wood siding.

“Phil worked with us on a major remodel 2011 - 2012 that took our house from an ugly box to the best looking house on the block, winning a Gold award for Best Exterior Face Lift from Qualified Remodeler magazine in the process. We also added square footage that made our living room, master bedroom and two bathrooms larger and more useable. His experience in working with the city made the process of getting the necessary permits very smooth, without the delays we had come to fear. He always kept the budget in mind, never proposing grandiose plans that we could not afford. His contacts in the contracting community were instrumental in helping us to find a contractor we were comfortable working with. Phil was always open to our ideas and incorporating them into his design. He was willing to help us pick out finishes where necessary, but also willing to work with finishes we picked out. He is very flexible and has a good eye for design. That makes him great at making the adjustments to plans that are necessitated by changing circumstances. When aspects of our window design required adjustments due to city regulations, Phil helped to ensure that not only did the windows meet the requirement, they looked great as well. When the old stain on our floors couldn't be completely removed to allow a lighter stain, he suggested black which we would never have considered. The floors ended up looking amazing. When a bathroom wall was opened up, we discovered a pipe that hadn't been anticipated. This caused the bathroom to be a foot or so smaller than anticipated. Phil suggested using part of the lost space for a cabinet that is almost floor to ceiling. That cabinet is beautiful and the room is more interesting than it would have been without it. He is attuned to how all aspects of the design will work together and the importance of getting the finishes just right. He never hesitated to say when he thought something wasn't up to his high standards. He works well with contractors, effectively bridging the gap between our "vision" and the technical aspects needed to accomplish that vision.”

Becky T.Project Owner

Gallery:

Project Details

Architect / Design team:
Phil Rossington, Mason St.Peter
Structural Engineering
SEMCO Engineering
Construction
Completed in 2012 by CLO Construction
Color consultation
Gale Melton Design
External Link
Save or check out the project on Houzz

Awards & Publications

Qualified Remodeler magazine, Feb 2015 p.26-29
“Gold Award” from QR Master Design Awards, Exterior Facelift.
Design Bureau magazine
Spring 2015 p.100-101