Rossington Architecture

The original house was a typical two-bedroom flat on top of a garage, tucked into the hillside. This project gutted the interior and extended the house eight feet into the rear yard, allowing a third bedroom and second bath to be added. The hallway was extended to the rear of the house, giving direct access to the rear yard. The style of the house was altered, modernizing a 1920’s craftsman-esque bungalow. poorly laid

The original kitchen was a compartmentalized space – poorly laid out, poorly lit and not conducive to cooking in an efficient manner. This project opened the kitchen to the dining room and nook, popped the ceiling up to the roofline and added a skylight, flooding the space with natural light. The vertical extension to the roofline and the large openings expand the space visually without adding any square footage.

Making the hallway ceiling follow three roof pitches and popping two skylights in it animates this long narrow space. The result is an undulating plane that is punctuated by light that draws one to the exterior. The house now functions as a real home, with direct internal access to the exterior and enough room for this family to stay in the neighborhood they love.

Completed by Bradford Construction; Structural Engineer: SEMCO; Color Consultant: Gale Melton Design; Photos: Tyler Chartier. Design Team: Phil Rossington, Jackie McKay.

Next project

Galewood Circle, San Francisco