Rossington Architecture

The 1,500sq.ft. Sunnyside Avenue Residence is a study in compactness and restraint. A small flat with a studio apartment below were integrated into a new two-story single-family house with the addition of an interior stair. The house was lifted, stripped inside and out, walls moved and ceilings raised to the roof line. The upper floor is flooded with light, with large windows and skylights. The house maintains its original form and footprint due to planning constraints. The interior intervention and exterior transformation of materials make this a modern jewel box of a house on a sunny street, two blocks from downtown Mill Valley.

Hydronic radiant heating – both in the ground floor concrete slab and in between the existing floor joists above – powered by a high-efficiency combination (heating and domestic hot water) boiler, low flow fixtures, LED lighting, man-made and stainless steel counters, energy star appliancess, and low and zero-VOC finishes complement this “green” transformation. The house is pre-wired for future photovoltaic panels and is pre-plumbed for gray water and rain water harvesting.

Completed in 2013 by CLO CONstruction. Structural Engineering: SEMCO Engineering.Color Consultant: Gale Melton Design. Landscaping: Tilden Landscaping. Photos: Tyler Chartier & Phil Rossington.

Next project

Jefferson Street, San Francisco