Rossington Architecture

A small, compartmentalized 1960’s builder house was enlarged by a mere eight feet to spur this major transformation, creating a modern, open, comfortable living space, showcasing the kitchen and the talents of the cook.

The living room was opened up to the kitchen and the rear yard by removing walls. The eight-foot ceilings were removed and a new shed roof was added, flooding the space with light and opening up the living room to the rear yard view. A sixteen foot wide sliding Fleetwood door and transom connects the space to the exterior, where an ipe deck and painted steel and wood trellis create a comfortable outdoor dining experience. The operable transom windows act as a chimney effect, ushering air up and out of the house on warmer days. A skylight with a large, canted shaft provides a similar effect in the kitchen and balances the natural light in the space.

A large island separates the kitchen from the living/dining room and is anchored by a wood screen that helps define the entry and visually separates the kitchen from the bedroom wing. A small powder room was added just off the front door, and utility and laundry rooms were created by stealing some space from the garage.The renovation is a stunning transformation of a 60’s era builder house into a modern, custom home.

Completed in July 2012 by DeMattei Construction. Structural: FAR Engineers. Color Consultation: Gale Melton Design. Photography: © Tyler Chartier. Design Team: Phil Rossington, Jackie McKay.

Awards and Publications:
This project was just published in the book Open Concept Houses, pages 146-159

2013 Qualified Remodeler Master Design Awards “Gold” Award in the whole-house category.

 

Next project

Molino Avenue (in design), Mill Valley